Cu toții cunoaștem gustul și aroma cafelei, dar mai puțin îi cunoaștem originile. Există mai multe legende, dar cea mai populară este considerată una ce datează din secolul al XV-lea. Se spune că un păstor care își păștea caprele pe un vârf de deal a observat la un moment dat că una din caprele sale devenise foarte vioaie după ce a consumat câteva fructe mici dintr-un tufiș. Păstorul, curios de fire, a încercat și el câteva boabe și observă că cele din urmă îi oferă o energie nemaipomenită.

După acest moment, păstorul a mers la o mănăstire să povestească cele întâmplate călugărilor. Cei din urmă, după o scurtă perioadă de timp, au început să consume aceste boabe, iar peste un timp au aflat și secretul preparării cafelei, cel pe care îl cunoaștem astăzi.

Această descoperire s-a produs undeva în Etiopia, iar în Europa această băutură miraculoasă se răspândește prin intermediul schimburilor comerciale care aveau loc între venețieni și arabi.

Astfel, boabele sălbatice și lipsite de atenție din partea oamenilor au devenit principala sursă de energie de care avem nevoie în fiecare dimineață.