#1. „Alea iacta est” (Zarurile au fost aruncate) – Această expresie îi aparține lui Caesar, fiind rostită la 10 ianuarie, anul 49 î.Hr., în timp ce trecea râul Rubicon în războiul cu Pompei. Au existat voci care spuneau că această expresie a fost rostită în greacă, însă acest lucru este puțin probabil. În vremurile moderne, expresia este folosită în contexte în care desfășurarea evenimentelor a trecut de un punct dincolo de care nu se mai poate merge înapoi.

#2. „Homo homini lupus” (Omul e lup pentru om) – Se presupune că această expresie îi aparține poetului latin Plaut, care acum 2000 de ani în urmă, în comedia sa Asinaria a rostit această expresie, devenind foarte ușor cunoscută. Această expresie face trimitere la ideea că omul este inamicul omului, și face referire la ororile de care este capabilă natura umană.

#3. „Festina lente” (Grăbeşte-te încet) – Se presupune că această expresie îi era atribuită împăratului roman Octavian Augustus. Această expresie se explică prin faptul că se pot obține rezultate bune și fără grabă.

#4. „Ab ovo usque ad mala” (De la oua la mere) – Nu se cunoaște cu exactitate autorul acestei expresii, însă se cunoaște faptul că era utilizată de către romani încă din antichitate. Această expresie se referea la prânzurile lor care începeau cu ouă și se terminau cu mere. Astăzi, această expresie se referă la realizarea unui lucru de la început până la sfârșit.