Marii domnitori români și-au găsit sfârșitul în circumstanțe diferite. Deși erau personalități puternice, cu un caracter de fier, unii au devenit vulnerabili în fața dușmanului, fiind asasinați într-un mod brutal. În continuare vă prezint istoria unor asasinate celebre care au zguduit societatea românească.

#1. Vlad Țepeș

Cunoscutul voievod al Țării Românești, Vlad Țepeș a înfăptuit un șir de reforme atât în plan intern, cât și extern. Numele său a ajuns dincolo de hotarele țării, fiind o personalitate destul de controversată. Pe lângă obiceiul de a trage în țeapă, numele lui Țepeș mai este legat și de povestirile de groază. Acesta și-a găsit sfârșitul în luna decembrie 1476, fiind asasinat de un grup de oameni din anturajul său în timpul unei lupte cu turcii. Corpul său a fost decapitat, iar capul – trimis sultanului.

#2. Bogdan al II-lea

Bogdan al II-lea a fost fiul lui Alexandru cel Bun și tatăl lui Ștefan cel Mare. În timpul unei nopți, în tomna lui 1451, acesta a fost asasinat de către fratele său, Petru Aron. Ștefan cel Mare va fi cel care se va răzbuna pentru moartea tatălui său.

#3. Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, cunoscut și pentru unirea celor trei provincii românești, a avut parte de o moarte cumplită. Acesta a fost asasinat de către generalul Gheorghe Basta, în vara anului 1601. Capul său a fost înmormântat la mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște.

#4. Ștefan Rareș

Domnul Moldovei între 24 mai 1551 și 01 septembrie 1552, a fost asasinat de un grup de boieri într-o noapte, în timp ce se afla în cortul său. A fost înmormântat alături de tatăl său, Petru Rareș, la mănăstirea Probota.

Bibliografie

  1. Maria Magdalena SZÉKELY (GOROVEI), Viața cotidiană în evul mediu românesc.
  2. https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/cum-murit-marii-domnitori-romani-asasinate-celebre-tradari-moartea-vlad-Tepes-Stefan-mare-mihai-viteazul-sfasiat-durere-poporul-1_54f1c769448e03c0fd137995/index.html