Ne-am obișnuit deja cu ierni tot mai blânde și cu veri tot mai aride. Cercetătorii trag un semnal de alarmă, ne informează despre unele schimbări majore prin care trece omenirea în prezent. Deocamdată nu cunoaștem dacă aceste schimbări sunt temporare sau vor deveni o obișnuință în viitorul apropiat, cert este faptul că omenirea s-a confruntat cu astfel de probleme.

Într-o lucrare apărută în 1926, la Chișinău, sub îngrijirea istoricului Ștefan Ciobanu, cu titlul Basarabia, întâlnim câteva detalii importante despre iernile de altădată din Basarabia. Iată cum este descris acest anotimp: „Cel mai nestatornic anotimp este iarna. Câteodată e un fel de prelungire a toamnei având mai mult glod decât zăpadă; alteori viscolește ca în clima polară.”. Așadar, ierni fără zăpadă și cu temperaturi pozitive au mai existat. Totodată, „cea mai scăzută temperatură notată în timpul iernii la Chișinău (după 30 de ani de observații) a fost de – 22 C, iar cea mai ridicată de +37 C vara”.

Bătălia de la Vaslui sau Bătălia de la Podul Înalt a avut loc în data de 10 ianuarie 1475. Ștefan cel Mare reușește să obțină o victorie importantă contra turcilor. De-a lungul timpului, istoricii au încercat să determine cum a fost posibilă această victorie, în condițiile în care armata otomană era cu mult mai numeroasă decât cea a lui Ștefan cel Mare. Rezultatele au arătat că ziua de 10 ianuarie 1475 a jucat un rol important pentru obținerea acestei victorii. În primul rând nu a lipsit ceața, ceea ce i-a permis lui Ștefan cel Mare să valorifice din plin unele tehnici de luptă. În al doilea rând turcii s-au împotmolit în mlaștinile spre care fuseseră atrași. Acest lucru ne permite să spunem că temperaturile, cel mai probabil, nu erau negative.

Cu siguranță, astfel de exemple nu sunt unice. Cert este faptul că oamenii permanent vor fi sensibili la orice schimbare. Până la urmă, rămânem cu speranța că vom avea din nou acele ierni geroase, ierni pe care le iubeam atât de mult în copilărie.

Bibliografie

  1. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, editura Humanitas, București, 2002.
  2. Ștefan Ciobanu, Basarabia, Chișinău, 1926.