Atunci când apare o problemă, oamenii caută soluții. La fel se întâmplă și în cazul unei boli, medicii caută un tratament. Chiar și astăzi, când ne putem lăuda că am atins un nivel înalt de dezvoltare, există încă numeroase boli care nu pot fi tratate. În contextul pandemiei de Coronavirus (COVID-19), în spațiul public a pătruns un subiect care, până la declanșarea acestui virus, era aproape lipsit de importanță. Vorbim despre ciuma neagră sau ciuma bubonică, cea care a înjumătățit populația Europei în Evul Mediu. În continuare, vă prezentăm cinci curiozități despre ciuma neagră sau ciuma bubonică.

#1. Costumul de protecție împotriva ciumei

În timpul ciumei din Evul Mediu, medicii purtau un costum de protecție neobișnuit. O haină lungă din piele, mască în formă de cioc, pălărie neagră, mănuși, iar în mână țineau o tijă pentru a se apăra de victime. Ciocul era umplut cu ierburi și mirodenii. Medicii credeau că mirosul puternic al ierburilor și mirodeniilor îi protejau împotriva ciumei.

Costum de protecție

#2. Grijile cotidiene și lipsa odihnei

Cu siguranță, medicina nu era suficient de dezvoltată ca să poată face față unei asemenea nenorociri – ciuma. Medicii nu cunoșteau care este cauza acestei boli, însă existau unele teorii. Conform specialiștilor, grijile cotidiene, lipsa odihnei, jucau un rol important în apariția acestei maladii.

#3. Puricii și șobolanii

Medicii nu cunoșteau care era cauza acestei boli, însă rămânea cert faptul că ciuma se răspândea rapid. Se pare că această maladie a fost transmisă foarte ușor de la șobolani la oameni prin intermediul puricilor.

#4.  Baia, un subiect „Tabu” în Evul Mediu

O cauză importantă a răspândirii ciumei bubonice a fost și igiena, care era aproape inexistentă. Oamenii medievali puteau trăi foarte bine și fără băi. Nici curățenia nu era pusă la loc de cinste. De cele mai multe ori, gunoiul era aruncat pe geam, iar animalele domestice se primblau pe străzi. Aceste obiceiuri au favorizat răspândirea rapidă a maladiei.

#5. Perioada de incubație

La persoanele infectate apăreau ganglioni care erau umpluți cu sânge de culoare neagră. Perioada de incubație varia de la două la trei zile, timp în care persoana infectată murea.