Au rămas zile numărate până la începutul anului școlar. Din păcate, efectele pandemiei de coronavirus se vor resimți și în noul an de studii. Pentru a preveni posibilele îmbolnăviri cu Coronavirus, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus șapte scenarii pentru revenirea copiilor pe băncile școlilor din 1 septembrie: prezența fizică 100% la școală, învățarea în două schimburi, învățarea combinată, învățarea de tip hibrid, învățarea alternantă, învățarea la distanță (online) și învățarea mixtă.

Responsabilii Organizației Națiunilor Unite au avertizat că închiderea școlilor reprezintă o catastrofă a unei generații și ar putea să submineze decenii de progrese. Astfel, profesorilor le revine o misiune destul de complicată. Educația a fost și va rămâne o prioritate pentru toți locuitorii planetei.

Ce înseamnă să fii profesor în 2020, mai ales pe timp de pandemie? Trăim într-o lume în care tehnologiile au evoluat foarte mult. Informația înseamnă putere, iar aceasta poate fi găsită foarte ușor – pe internet. În acest sens, documentarea și prezentarea unei informații relevante devine un proces complicat, deoarece veridicitatea informațiilor, uneori, este pusă la îndoială.

Odată cu trecerea bruscă a învățământului de la metoda tradițională la cea online, importanța internetului a crescut exponențial. În aceste condiții, siguranța elevilor în mediul online a devenit prioritară atât pentru părinți, cât și pentru profesori. Pe lângă siguranță, în această perioadă profesorii trebuie să aigure un echilibru între timpul destinat învățării și odihnă. În comparație cu metoda tradițională, școala online este mult mai solicitantă, atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

Indiferent cum vor evolua lucrurile în următoarea perioadă, educația trebuie să rămână o prioritate stringentă pentru toate statele lumii. Educația, după cum spunea Aristotel, este cea mai bună provizie pe care o poți face pentru bătrânețe.