Pandemia de coronavirus a pus stăpânire pe întreaga planetă. Odată cu apariția noului coronavirus, autoritățile au fost obligate să întreprindă un șir de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului. În cazul școlilor, acestea au fost închise. Desigur, riscul de contaminare nu a dispărut odată cu începutul noului an școlar. Majoritatea statelor au optat pentru revenirea elevilor pe băncile școlilor.

În contextul pandemiei de coronavirus, în spațiul public au pătruns câteva subiecte care, până la declanșarea acestui virus, erau aproape lipsite de importanță. Este vorba despre ciuma neagră sau ciuma bubonică și gripa spaniolă. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să cunoaștem cum s-au descurcat oamenii din trecut cu aceste boli. Astfel, prin intermediul acestor exemple, putem anticipa unele lucruri despre virusul care bântuie întreaga planetă astăzi.

Anul 1918 a fost crucial pentru istoria omenirii. Ca urmare a Primului Război Mondial, milioane de oameni și-au pierdut viața, economiile au fost distruse, pe harta politică a lumii au apărut noi state. Consecințele războiului au fost extrem de grave, mai ales din cauza gripei spaniole, care a făcut ravagii în toată lumea. Totul s-a început în dimineața zilei de 4 martie 1918. Albert Gitchell, un bucătar de la cantina taberei militare Funston din Kansas, s-a prezentat la infirmerie cu durere de gât, febră și cefalee. Ziua de 4 martie 1918 era începutul gripei spaniole. Astfel, din 4 martie 1918 și până în martie 1920, când au fost înregistrate ultimile cazuri, gripa spaniolă a infectat 500 de milioane de persoane. Din rândul celor infectați, între 50 și 100 de milioane de oameni au murit.

Totuși, cum s-a făcut școală în 1918? Potrivit istoricilor, autoritățile de atunci au fost nevoite să întreprindă un șir de măsuri pentru a preveni răspândirea virusului. Elevii erau instruiți de către profesori și supravegheați de asistente. Atunci când apăreau primele simptome, elevii erau imediat izolați.

Gripa spaniolă nu a cruțat nici viețile celor tineri, mulți dintre ei fără comorbidități. Lipsa igienii a jucat un rol important în răspândirea virusului. În școli, regulile de igienă erau respectate cu strictețe, ceea ce le-a permis instituțiilor de învățământ să țină sub control acest virus.

Indiferent cum vor evolua lucrurile în următoarea perioadă, educația trebuie să rămână o prioritate stringentă pentru toate statele lumii. Să respectăm toate recomandările medicilor.