Astăzi, 21 septembrie 2020, sărbătorim Ziua Internațională a Păcii. Cu această ocazie, am hotărât să abordez un subiect destul de complicat, și anume războiul. Timp de un secol, omenirea a fost zguduită de două războaie mondiale. În Primul Război Mondial și-au pierdut viața milioane de oameni, economiile au fost distruse, iar pe harta politică a lumii au apărut noi state. Cât de bine și-au învățat acești oameni lecția? Răspunsul îl găsim un pic mai târziu, peste 21 de ani, în 1939, atunci când izbucnește cel de-al Doilea Război Mondial, mult mai inuman, mai dramatic.

De fapt, războaiele au existat dintotdeauna. Prețul pe care l-a plătit fiecare generație a fost diferit. Cel mai scurt război din istorie a durat doar 45 minute, a fost dus între Zanzibar și Marea Britanie, în 1896. Deși a durat foarte puțin, în război și-au pierdut viața circa 500 de oameni. Un conflict militar dintre Anglia și Franța (1337-1453), în istoriografie fiind numit și Războiul de 100 de Ani, a devenit cel mai lung război din istorie. În realitate, dacă calculăm puțin acest interval, războiul a durat un pic mai mult, mai exact 116 ani. Indeferent că a durat doar 45 minute sau 116 ani, războiul înseamnă suferință, oameni care și-au pierdut viața, vieți distruse pentru totdeauna.

Istoria, după cum bine cunoașteți, este o știință. Cunoașterea istoriei, în multe cazuri, ne poate salva viața. În același timp, putem evita astfel de tragedii. Astăzi, când sărbătorim Ziua Internațională a Păcii, să ne amintim încă o dată de suferințele bunicilor noștri, care și-au pierdut viața pentru acest cuvânt sfânt – Pace.